fermentuju

Řepný kvas a co to je?

Je jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších fermentovaných nápojů na výrobu. Jeho původ je s největší pravděpodobností z Ruska, či východní Evropy, ale není to nijak prokázáno. Pokud máte rádi zeleninové šťávy, které jsou jedněmi z těch nejjemnějších pro trávení, pak si tento fermentovaný nápoj zamilujete. 

 

Řepa pomáhá ke snižování zánětu v těle. Betanin (červené barvivo),  který je v řepě obsažen funguje jako tzv. antioxidant a tedy chrání naše tělo před nadmírou oxidativního stresu. Červená řepa obsahuje antioxidant zvaný kyselina alfa-lipoová. Tato sloučenina může pomoci snížit hladinu glukózy a zvýšit citlivost na inzulín. Podle některých studií červená řepa pomáhá se snížením krevního tlaku, který je jako první rizikový faktor u kardiovaskulárních onemocnění. 

 

Řepa obsahuje také mnoho zajímavých minerálů, jako je například draslík, hořčík nebo mangan. Dále pak obsahuje vitamíny B3, B5 a B6 a také vitamín C. Díky tzv. lakto-fermentaci, jsou benefity řepy ještě vylepšeny o probiotické bakterie a enzymy, které nám pomáhají snížit prozánětlivé procesy. 

 

Recept na Řepný kvas na cca 1,5L sklenici

 

3-4 středně veliké řepy ideálně bio ✅

 

1-2 lžíce mořské, nebo keltské soli (+-20g)  ✅

 

1l filtrované vody ✅

 

Sklenici je dobré pořádně vymýt, aby v ní nezůstal žádný saponát, proto je dobré nádobu ideálně vyvařit, abychom si do fermentu něco nezanesli, co by mohlo náš kvas pokazit. Pokud máte řepu ze zahrádky, nebo v bio kvalitě, není potřeba jí ani loupat, ale určitě ji dobře omyjte, ať nemáte hlínu ve fermentu. Řepu nakrájejte na větší kousky, přidejte sůl a zalijte filtrovanou vodou. Ideálně   necháme 1cm pod okraj a zavíčkujeme. Necháme kvasit cca 8 – 11 dní, délka velmi záleží na teplotě prostředí. Až bude kvas hotový, přemístěte ho do lednice, postupně si tak můžete kvas odlévat a dávat si například vždy panáka k jídlu pro lepší podporu trávení. Když zbyde už jen řepa, můžete jen dodat znovu sůl a vodu a nechat řepu dále kvasit, ovšem s každým dalším opakováním bude chuť a intenzita slabší, proto je lepší řepu zkonzumovat a zadělat na nový kvas. 

 

TIP⁉️

 

Pokud byste chtěli zkusit kvas ochutit, můžete přidat například trochu zázvoru, pár plátků bílé ředkve, nebo 2 listy červeného zelí. Pokud chcete dodat i koření, pak se krásně hodí jalovec, nebo bobkový list. Pokud by někdo chtěl hezky šumivý kvas, můžete ho naflaškovat a udělat poté sekundární fermentaci v lahvi s patentním uzávěrem. Pokud by byl kvas na nás moc silný, je určitě možné ho doředit trochou vody. 

Jiné články

Mléčný kefír

Mléčný kefír Mléčný kefír je jedním z nejlahodnějších mléčných fermentů! Je také ale zároveň jedním z těch, se kterým bychom měli být velmi opatrní s

Číst dále »

Zdravá střeva

Zdravá střeva   Zdravá střeva jsou klíčem k celkovému zdraví a pohodlí. Mnoho lidí si však neuvědomuje, jak důležitou roli střeva hrají v našem trávicím

Číst dále »