Jak si připravit zeleninu z konvenčního zemědělství?
V dnešní době, kdy jsme bombardováni informacemi o výživě a zdravém životním stylu, není tajemstvím, že zelenina je klíčovou součástí vyvážené stravy. Ale jak zajistit, aby byla zelenina nejen chutná, ale také bezpečná pro konzumaci?
Jak si takovou zeleninu správně umýt?
Pokud se chystáte vyrobit kvalitní kysané zelí nebo jiný fermentovaný produkt, určitě je užitečné vědět, jak správně umýt zeleninu, aby byla připravena k fermentaci. Pokud máte zeleninu v bio kvalitě nebo od místního farmáře, není nutné ji před fermentací umývat. Při výrobě kysaného zelí stačí například odstranit vnější listy.
Zelí nemusíte omývat ani oplachovat. Pokud máte obavy z bakterií a pesticidů na vašich produktech, můžete je umýt nebo namočit do lázně s octem nebo citronovou vodou. Tím se odstraní hravě i voskový povlak. Mytím nebo drhnutí nezabijete ani nesmyje všechny dobré bakterie. Stále bude dostatek dobrých bakterií přítomných pro fermentaci.
Metody pro omývání zeleniny
Opláchněte zeleninu vodou z vodovodu, případně ji můžete vydrhnout kartáčem.
Domácí čistící sprej: Naplňte lahvičku s rozprašovačem vodou a octem nebo citronovou šťávou v poměru 5:1. Postříkejte zeleninu tímto roztokem a poté ji opláchněte vodou z vodovodu.
Na co si dát pozor?
Závěr
Příprava zeleniny z konvenčního zemědělství nemusí být komplikovaná. S pečlivým výběrem, a důkladnou přípravou to zvládnete snadno. Pak už vaší fermentaci nebude nic bránit a dokážete tak vyrobit zdravé pokrmy, které budou lahodit vašemu jazyku i tělu.
Pokud vás láká konečně zkusit nějaký kurz a nebo recept, pak určitě koukněte na mini fermentační kurz, protože je v něm toho opravdu mnoho!