Fermentuju

Jak správně umýt zeleninu pro kvalitní fermentaci?

Jak si připravit zeleninu z konvenčního zemědělství?

V dnešní době, kdy jsme bombardováni informacemi o výživě a zdravém životním stylu, není tajemstvím, že zelenina je klíčovou součástí vyvážené stravy. Ale jak zajistit, aby byla zelenina nejen chutná, ale také bezpečná pro konzumaci?

Příprava a umývání zeleniny

Jak si takovou zeleninu správně umýt?

Pokud se chystáte vyrobit kvalitní kysané zelí nebo jiný fermentovaný produkt, určitě je užitečné vědět, jak správně umýt zeleninu, aby byla připravena k fermentaci. Pokud máte zeleninu v bio kvalitě nebo od místního farmáře, není nutné ji před fermentací umývat. Při výrobě kysaného zelí stačí například odstranit vnější listy. 

 

Zelí nemusíte omývat ani oplachovat. Pokud máte obavy z bakterií a pesticidů na vašich produktech, můžete je umýt nebo namočit do lázně s octem nebo citronovou vodou. Tím se odstraní hravě i voskový povlak. Mytím nebo drhnutí nezabijete ani nesmyje všechny dobré bakterie. Stále bude dostatek dobrých bakterií přítomných pro fermentaci.

Metody pro omývání zeleniny

Potřebujete- li umývat zeleninu ze supermarketu nebo z konvenčního zemědělství, pak doporučuji použít jednu z následujících metod:

Opláchněte zeleninu vodou z vodovodu, případně ji můžete vydrhnout kartáčem.

Namáčení zeleniny: Naplňte čistý dřez studenou vodou a přidejte trochu octa nebo citronové šťávy. Poté nechte zeleninu namočenou asi hodinu a následně opláchněte.

Domácí čistící sprej: Naplňte lahvičku s rozprašovačem vodou a octem nebo citronovou šťávou v poměru 5:1. Postříkejte zeleninu tímto roztokem a poté ji opláchněte vodou z vodovodu.

Na co si dát pozor?

Při mytí zeleniny je důležité si dávat pozor na to, aby se nepoužívalo antibakteriální mýdlo, které může zabít i bakterie prospěšné pro kvalitní výrobu fermentovaných produktů. Vysoce kvalitní produkty mohou také ovlivnit kvalitu vašich fermentů. Určitě lze využít i produkty z konvenčního zemědělství, pokud jsou správně připraveny.

Závěr

Příprava zeleniny z konvenčního zemědělství nemusí být komplikovaná. S pečlivým výběrem, a důkladnou přípravou to zvládnete snadno. Pak už vaší fermentaci nebude nic bránit a dokážete tak vyrobit zdravé pokrmy, které budou lahodit vašemu jazyku i tělu.

Pokud vás láká konečně zkusit nějaký kurz a nebo recept, pak určitě koukněte na mini fermentační kurz, protože je v něm toho opravdu mnoho! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *