fermentuju

Nakládané vs fermentované, co je lepší pro zdraví našich střev?

Mnoho lidí si neuvědomuje rozdíly mezi nakládanými a fermentovanými potravinami. Navzdory jejich podobnosti mají tyto dvě metody konzervace potravin jedinečné vlastnosti a nabízejí zřetelné zdravotní přínosy. Pokud chcete konzumovat nejvýživnější nálev, abyste získali přínos pro zdraví střev z fermentovaných potravin, budete chtít pochopit rozdíl.  

Máte zmatek v rozdílu mezi nakládáním a kvašením? 

 

Oba jsou oblíbené způsoby konzervace potravin, které se používají po staletí, ale v mnoha ohledech se liší, od použitých ingrediencí až po zdravotní přínosy, které nabízejí. Pokud chcete konzumovat nejvýživnější nálev a získat ty největší zdravotní přínosy z fermentovaných potravin, budete chtít pochopit rozdíl. 

 

Nakládání je obecný termín a odkazuje na proces konzervování potravin v kyselé tekutině – octu, citronové šťávě nebo přirozeně fermentované šťávě. Když slyšíme termín kyselá okurka, většina z nás si vybaví okurku běžně podávanou k sendviči nebo jako oblohu u jídel. Obvykle se tyto a další moderní okurky nakládaly octem, který se zahříval, aby se zelenina sterilizovala a zničily všechny bakterie – jak prospěšné, tak patogenní bakterie. Většina okurek, které si koupíte v obchodě, je nakládána tímto způsobem a pomocí tepla nebo tlaku jsou stabilní. Dalo by se jim říkat „octové okurky“. Nakládání octem je rychlý způsob, jak vytvořit konzistentní skladovatelný produkt bez prospěšných bakterií. Na octových okurkách není nic špatného. 

 

Zatím co termín kvašení, jako jsou například. kvašáky jsou okurky fermentované v tzv. slaném nálevu, také přezdívané solance. Kdy dochází u okurek o jejich fermentaci (kysání) a rozvoji probitotických kultur, které jsou prospěšné pro naše střevo. Probiotika nám pomáhají bojovat proti patogenním organismům v našem těle a potlačovat jejich další růst.

 

 

Je skvělé, že se zajímáte o rozdíl mezi nakládáním a fermentací potravin. Zde je několik klíčových rozdílů mezi těmito dvěma metodami:

 

 

1. Proces: Nakládání je proces konzervace potravin v kyselé tekutině, obvykle octu nebo citronové šťávě. Naopak fermentace je proces, při kterém potraviny přirozeně kvasí pomocí bakterií či kvasnic.

 

 

2. Použité ingredience: Při nakládání se často používá ocet, který slouží k zajištění konzervace potraviny. Při fermentaci se používá nejčastěji solný roztok, který podporuje růst prospěšných bakterií a kvasinek.

 

 

3. Zdravotní přínosy: Fermentované potraviny mají větší zdravotní přínosy než nakládané potraviny. Během fermentace se vytvářejí probiotika, která podporují zdraví střev a imunitního systému. Nakládané potraviny obsahují menší množství probiotik a nemají tak silné pozitivní účinky pro střeva. Obecně jde hlavně o metodu uchovávání potravin a zeleniny, avšak ne o její obohacení z hlediska probiotik a pro zdraví našich střev.

 

 

4. Chuť a textura: Fermentované potraviny mají často bohatou a komplexní chuť s lehce nakyslým charakterem. Nakládané potraviny mají obvykle silnější octovou chuť a mohou být křehčí než fermentované varianty.

 

 

5. Doba trvání: Fermentované potraviny mají delší dobu trvanlivosti, protože přirozeně vytvořené kyseliny a probiotika fungují jako ideální konzervační látky. Nakládané potraviny mají kratší dobu trvání a obvykle vyžadují více chladu, či naopak dobře zavařené víčko.

 

 

Pokud hledáte největší zdravotní přínosy a chcete podpořit zdraví střev, pak je fermentace vhodnější volbou. Je důležité si však uvědomit, že nakládané potraviny mohou být stále součástí vyvážené stravy a přinášet i tak některé výhody. Pamatujte, že fermentace doma může být složitá a vyžaduje pečlivý postup a správné podmínky. Pokud se chcete naučit fermentovat potraviny, určitě je vhodné se inspirovat jedním z mých kurzů, kde se vyvarujete všem začátečnickým chybám.

 

 

Vždy je důležité dbát na hygienu při přípravě fermentovaných nebo nakládaných potravin, abyste minimalizovali riziko kontaminace nebo rozvoje patogenních bakterií. S tím i čisté a sterilní nádoby pro uložení ideálně vyvařené nebo vypečené sklenice.

 

 

Přeji vám mnoho úspěchů při vašem výběru mezi nakládáním a fermentací potravin a při podpoře zdraví vašeho střeva!

Jiné články

Zdravá střeva

Zdravá střeva   Zdravá střeva jsou klíčem k celkovému zdraví a pohodlí. Mnoho lidí si však neuvědomuje, jak důležitou roli střeva hrají v našem trávicím

Číst dále »