fermentuju

Určitě je dobré se zorientovat, jaké fermentované produkty můžeme sehnat v obchodech, tak aby jsme si vychutnali všechny jejich benefity stejně jako když si je vytvoříme sami doma. Dnes se často potkáváme s pojmy jako pasterizace, nebo u nápojů filtrace. Na produktech od některých firem píší, že jde o pasterovaný produkt, co to ovšem znamená pro nás? 

 

Pasterizace je dnes běžná záležitost u velkého množství potravin. Cílem pasterizace je zneškodnit nežádoucí bakterie, ovšem už se nebere tolik v potaz to, že zároveň dojde ke zničení i těch zdraví prospěšných bakterií. Jejím hlavním smyslem je delší trvanlivost potravin a tím pádem i výhoda pro prodejce, kteří tak mohou produkty déle skladovat. U kombuchy ale pasterizace změní i chuť výsledného produktu a může také dojít k degradaci některých nutrientů, například důležitého vitamínu C. 

 

Kromě pasterizace se v souvislosti s komerčními fermentovanými produkty můžete setkat i s pojmem silná filtrace. Díky silné filtraci jsou výrobci schopni odstranit další část důležitých bakterií a kvasnic, tudíž potenciálně prodloužit trvanlivost na regálech. U fermentovaných nápojů, či kvasů se s tím moc nesetkáme, ale často se filtrace používá například v pivovarnickém průmyslu. Existují ale i v zahraniční firmy, které silně filtrují kombuchu. Taková kombucha je silně ochuzená o prospěšné živé kultury, které jsou tím hlavním hráčem ve veškerých benefitech tohoto nápoje. Z toho důvodu nemá zcela smysl kupovat například pasterovanou zelnou šťávu nebo řepný kvas, chcete- li čerpat veškeré zdravotní benefity pro naše střeva. 

 

Poslední fakt, se kterým se můžeme u prodávaných fermentů setkat a který stojí za zmínku je informace od výrobce, že je potřeba produkt skladovat v chladu a to mezi teplotami například  2 – 8 °C. To je další známka toho, že se jedná o živou kulturu! 🦠 Tudíž pokud budete kupovat kimchi, zelí, kvašené šťávy, kombuchy, nebo například tibi limonády, které mají toto napsáno na obale, ale jsou skladované někde ve 20°C, měli byste si dát pozor na dvě věci – buď bude produkt hodně rozkvašený, anebo je spíš nějakým stylem stabilizovaný. 

 

Proto je dobré koukat vždy na obaly produktů, abyste si tak zbytečně neplatili větší částky za něco, co je ve finále jen slazená limonáda, nebo “mrtvý” produkt, u kterého očekáváte probiotika. Koukejte a hledejte, možností je okolo nás opravdu mnoho a pro ty, co se nebojí fermentovat a udělat si to kvalitně, levně a po svém, tu jsou moje kurzy, tak hurá na to!

Jiné články

Mléčný kefír

Mléčný kefír Mléčný kefír je jedním z nejlahodnějších mléčných fermentů! Je také ale zároveň jedním z těch, se kterým bychom měli být velmi opatrní s

Číst dále »

Zdravá střeva

Zdravá střeva   Zdravá střeva jsou klíčem k celkovému zdraví a pohodlí. Mnoho lidí si však neuvědomuje, jak důležitou roli střeva hrají v našem trávicím

Číst dále »