Druhy fermentace

Fermentace je fascinující proces, který nás provází po tisíciletí. Ale co to vlastně je? Jednoduše řečeno, fermentace je přeměna cukrů na alkohol, kyseliny nebo plyny pomocí mikroorganismů. Představte si to jako kouzelný trik, kde se suroviny mění v lahodné a zdravé pokrmy. Kdo by to byl řekl, že chléb, pivo nebo jogurt mají něco společného?

Druhy fermentace

Druhy fermentace

Alkoholové kvašení

Alkoholové kvašení je snad nejznámější druh fermentace. Když slyšíme slovo „kvašení“, většinou si představíme výrobu vína nebo piva. A právě tady hrají hlavní roli kvasinky, které přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Výsledkem je nápoj, který nás nejen osvěží, ale také povzbudí. Ale věděli jste, že alkoholové kvašení se využívá i při výrobě kynutého těsta? Takže příště, až si dáte skleničku vína nebo čerstvý chleba, vzpomeňte si na tento proces.

Mléčné kvašení

Mléčné kvašení je zodpovědné za výrobu jogurtu, kysaného zelí nebo kimchi. V tomto procesu laktobacily přeměňují laktózu (mléčný cukr) na kyselinu mléčnou. Výsledek? Lahodné potraviny, které podporují naši střevní mikroflóru a posilují imunitu. Představte si svůj střevní systém jako hustě obydlené město, kde každý obyvatel má svůj úkol  a laktobacily jsou neúnavní pracovníci, kteří udržují pořádek. Ať už jde o lahodný jogurt k snídani nebo pikantní kimchi jako přílohu k večeři, mléčné kvašení je klíčem k těmto chutným a zdravým pokrmům.

Octové kvašení

A co takové octové kvašení? Možná jste o něm neslyšeli tolik jako o těch předchozích, ale ocet je nepostradatelný v každé kuchyni. Při octovém kvašení bakterie rodu Acetobacter přeměňují alkohol na kyselinu octovou. A tak vzniká jablečný ocet, balsamico nebo vinný ocet, které dodají našim jídlům ten správný říz. Ocet je nejenom skvělý dochucovadlo, ale také přírodní konzervant a čisticí prostředek. Přidáváte ocet do salátů nebo marinád? Teď víte, jak důležitý je tento fermentační proces.

Zdravotní benefity

Fermentované potraviny nejsou jen chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na probiotika, která podporují zdraví střev, zlepšují trávení a posilují imunitu. Navíc obsahují vitamíny a minerály, které jsou snadněji vstřebatelné díky procesu fermentace. Takže až si příště dáte sklenici kefíru nebo porci kimchi, vzpomeňte si na všechny ty mikroskopické pomocníky, kteří dělají zázraky pro vaše zdraví.

Fermentační online kurzy

Chceš se naučit fermentovat?

Závěr

Fermentace je magický proces, který obohacuje naše jídelníčky o chutné a zdravé potraviny. Ať už je to alkoholové, mléčné nebo octové kvašení, každý druh má své unikátní kouzlo a přínosy. Tak proč nezkusit něco nového a nevydat se na dobrodružnou cestu do světa fermentace?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *